Normal_vacatures

(Novum) - Het aantal leidsters van kinderdagverblijven dat is aangewezen op een werkloosheidsuitkering is in twee jaar tijd ruim vervijfvoudigd. Dat blijkt uit cijfers die uitkeringsinstantie UWV donderdag naar buiten bracht.

Het aantal lopende WW-uitkeringen lag in juni 2011 op 690. Afgelopen juni maakte het UWV 3850 uitkeringen over op rekeningen van kinderopvangmedewerkers.

De kinderdagopvang is niet de enige welzijnssector met een overschot aan personeel. De werkgelegenheid in de maatschappelijke dienstverlening loopt sinds 2008 terug. Voor de jeugdzorg, waar het aantal banen tot nu toe op peil is gebleven, verwacht het UWV voor de komende jaren een krimp met een kwart tot een derde.

De krimp is volgens het UWV mede het gevolg van de bezuinigingen en de onzekerheid 'over de wijze waarop het kabinetsbeleid wordt uitgewerkt'. Daardoor zijn welzijnsorganisaties voorzichtig met het aannemen van personeel en het aanbieden van vaste contracten. De afname is het sterkst voor de functies van medewerker maatschappelijke zorg en pedagogisch medewerker kinderopvang.

Voor de komende jaren verwacht het UWV geen herstel van de banenkans. Voor medewerkers op mbo-niveau is de kans matig tot klein. Voor personeel met een hbo-opleiding of universitaire opleiding 'lijken de perspectieven iets beter', aldus de uitkeringsinstantie.