Kinderopvang

(Novum) - De kwaliteit van kinderdagverblijven was vorig jaar hoger dan vier jaar geleden. Dat meldt het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) donderdag op basis van een landelijke peiling. Sinds de eerste peiling in 1998 tot die in 2008 was nog sprake van afnemende kwaliteit.

Het NCKO verzamelde in de tweede helft van vorig jaar gegevens van vijftig groepen van vijftig kinderdagverblijven. Vervolgens werden de kinderdagverblijven beoordeeld op punten als de omgang van de pedagogische medewerkers met kinderen, de activiteiten die werden ondernomen, de meubels en de indeling van de ruimte.

Op vrijwel alle punten ziet het consortium verbetering ten opzichte van 2008. Zo werd bijvoorbeeld hoger gescoord op het programma, de ruimte en meubilering. Ook werd gemiddeld meer ervaring gemeten bij leidsters en daalde het gemiddeld aantal kinderen per groep licht.

Toch zien de onderzoekers verbeteringspunten. De educatieve vaardigheden van pedagogische medewerkers laten nog te wensen over. Leidsters scoren nog onvoldoende op onder meer het stimuleren van de ontwikkeling en praten en uitleggen.