Zitting

AMSTERDAM (Novum) - Het hoger beroep van de hoofdverdachte van de Amsterdamse zedenzaak Robert M. start begin volgende maand in het nieuwe paleis van justitie van het gerechtshof in Amsterdam op het IJdok. Dat meldde het hof maandag op een pro-formazitting. Het is de eerste zaak die in het nieuwe pand wordt behandeld.

Het hof verlengde op de zitting ook de voorlopige hechtenis van M. en zijn echtgenoot en medeverdachte Richard van O. Vanaf 5 maart start de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in beide zaken. Er zijn voorlopig tien zittingsdagen ingepland. Op drie dagen mogen ouders van slachtoffers spreken. Die zittingen zijn niet openbaar.

In april verhuist het gerechtshof van de Prinsengracht naar het IJdok. De zaken van M. en Van O. worden alvast in het nieuwe gebouw behandeld omdat vanwege de hoeveelheid benodigde zalen in het oude justitiepaleis anders veel minder andere strafzaken zouden kunnen worden behandeld. Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet in de zaken.

De laatste keer dat de 29-jarige M. voor de rechter stond was in november. Toen werd bepaald dat hij nader zou worden onderzocht in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Het onderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden en de rapportage is voor de start van de inhoudelijke behandeling af, aldus het gerechtshof maandag.

M., die sinds december 2010 vastzit, werd vorig jaar mei door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs voor het misbruiken van 67 kinderen en het maken en verspreiden van kinderporno. Hij heeft bekend gedurende ongeveer vier jaar 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis en op oppasadressen.