Robert M

AMSTERDAM (Novum) - Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. is maandag niet aanwezig bij een pro-formazitting in het hoger beroep dat tegen hem loopt. De zitting moet plaatsvinden omdat het hof moet beslissen of de voorlopige hechtenis van M. wordt verlengd.

Ook M.'s advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker komen maandag niet naar het gerechtshof in Amsterdam. De raadslieden verzetten zich niet tegen de verlenging, zo melden ze vrijdag.

De laatste keer dat de 29-jarige M. voor de rechter stond was in november. In een zogeheten regiezitting werd bepaald dat hij nader zou worden onderzocht in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Via zijn advocaten toonde M. zich bereid mee te werken aan dat onderzoek. In het Pieter Baan Centrum weigerde hij eerder nog alle medewerking.

M., die sinds december 2010 vastzit, werd vorig jaar mei door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs voor het misbruiken van 67 kinderen en het maken en verspreiden van kinderporno. Hij heeft bekend gedurende ongeveer vier jaar 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen.

Of ook M.'s echtgenoot en medeverdachte Richard van O. maandag in de cel blijft voor de pro-formazaak is niet bekend. Zijn verdediging was vrijdagmiddag niet direct bereikbaar voor een reactie. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep tegen M. en Van O. vindt waarschijnlijk vanaf begin volgende maand plaats. Definitieve data zijn nog niet bekend.