Normal_6542

GRONINGEN (ANP) - Hoe beter de kinderopvang geregeld is, hoe jonger vrouwen zijn als ze hun eerste kind krijgen.

De aangekondigde bezuinigingen van de Nederlandse overheid op de kinderopvang zorgen er dus voor dat vrouwen langer wachten met kinderen krijgen. Die conclusie trekt socioloog Melinda Mills van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Hoe ouder een vrouw is als ze kinderen krijgt, hoe meer kans er is op complicaties. „Je verplaatst het probleem dan naar onder meer de gezondheidszorg", aldus de onderzoekster. Mills deed onderzoek naar het effect van beleidsmaatregelen die overheden nemen om vrouwen te stimuleren op jongere leeftijd kinderen te krijgen. De resultaten zijn woensdag gepubliceerd.

Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld 30 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Hoogopgeleide vrouwen zijn zelfs nog ouder. Nederland behoort hiermee wereldwijd tot een van de koplopers.

Mills vergeleek het overheidsbeleid van verschillende Europese landen, de Verenigde Staten en Japan met elkaar. Ze concludeerde dat het aanbieden van betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede kinderopvang de enige beleidsmaatregel is die resulteert in een daling van de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst zwanger raken. Als voorbeeld noemt ze onder meer Noorwegen; daar is de kinderopvang goed geregeld en zijn vrouwen relatief jong als ze hun eerste kind krijgen.