kinderopvang bezuinigingen henk kamp

AMSTERDAM - Werkende ouders zullen in toenemende mate een beroep doen op grootouders om de opvang van hun kleinkinderen te verzorgen, zeker als demissionair minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn zin krijgt en er nog meer bezuinigd zal worden op de kinderopvangtoeslag. Dat meldt Nu.nl.

Kamp wil dat het aandeel dat ouders zelf betalen aan opvang gaat stijgen van gemiddeld een kwart naar een derde. De VVD-bewindsman hoopt zo 1,5 miljard euro te kunnen bezuinigen.

De kinderopvangorganisaties vrezen dat daarmee voor veel ouders de opvang onbetaalbaar dreigt te worden. Alternatieven als het inzetten van grootouders zullen in toenemende mate ingezet worden om kosten te besparen.

De branche heeft het al moeilijk door de bezuinigingen. Meer dan vijftig kinderopvangorganisaties gingen dit jaar al failliet door de afgenomen vraag naar opvang.

De grotere rol voor grootouders in de opvoeding heeft een positieve uitwerking op de relatie tussen kleinkind en opa en oma, aldus Teun Geurts van de Vrije Universiteit Amsterdam.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink