kinderopvangtoeslag, ouders, schuld

AMSTERDAM - Het percentage wanbetalende ouders in de kinderopvang is de afgelopen twee jaar gestegen van 3 naar tussen de 7,5 en 10 procent. Het Waarborgfonds Kinderopvang spreekt van een 'fors oplopende debiteurenproblematiek'. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant.

Zo komt het vaak voor dat ouders de kinderopvangtoeslag die ze van de Belastingdienst op hun rekening gestort krijgen niet doorbetalen aan het kinderdagverblijf. In plaats daarvan wordt het geld gebruikt voor andere zaken, van het aanvullen van het huishoudbudget tot doelbewuste fraude.

De kinderopvangorganisaties kunnen pas na twee maanden het kind weigeren en een incassobureau inschakelen, maar vaak is het geld dan al verdwenen. De sector heeft het al moeilijk door de teruglopende vraag naar opvang door de bezuinigingen op de toeslag.

De strengere maatregelen die de overheid onlangs aankondigde om fraude met kinderopvangtoeslag tegen te gaan hebben geen betrekking op ouders die wel (terecht) toeslag ontvangen maar deze niet doorbetalen aan de kinderopvangorganisaties. De Belastingdienst ziet voor zichzelf geen taak weggelegd de besteding van de toeslag te controleren. Dit is een kwestie tussen de kinderopvang en de ouders, aldus de Belastingdient.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink