Extra bijles wiskunde in het eerste jaar om kennistekort op te vangen

Maurice Smeets van de Fontys Lerarenopleiding in Sittard is het ook opgevallen dat de eindexamens wis- en natuurkunde in de afgelopen dertig jaar steeds makkelijker zijn geworden. Ook ziet hij dat het niveau van schoolverlaters op dat gebied is gedaald. “We hebben een cursus Basis Wiskunde voor eerstejaars in het programma opgenomen.” Dat meldt BRON Fontys. 

De onderzoekers bestudeerden 1500 toetsvragen in het vwo tussen 1990-1995 en 2015-2021. Daaruit blijkt dat de examens 40 tot 50 procent minder examenstof bevatten en de vragen makkelijker zijn geworden. 

Herhaling van de stof 

De lerarenopleidingen Wis- en Natuurkunde bij Fontys in Sittard hebben een cursus Basis Wiskunde in het eerste jaar in het programma opgenomen om het tekort aan kennis op te vangen. Het is een herhaling van de stof die de eerstejaars eigenlijk al zouden moeten kennen.

Studiehuis 

Smeets wijst de teruggang mede aan de invoering van het Studiehuis in het voortgezet onderwijs aan het einde van de jaren negentig. Daarbij werd het vakkenpakket vervangen door verschillende profielen waaruit leerlingen kunnen kiezen. “Voorheen konden scholieren zich in zes vakken specialiseren en kregen ze heel veel uren les in elk van deze vakken. In het Studiehuis moesten ze hun tijd verdelen over veel meer vakken. Het profiel Natuur en Gezondheid was zelfs te volgen zonder het vak natuurkunde”, aldus Smeets. “Het komt zelden voor, maar als deze mensen zich bij ons aanmelden, raden we ze eerst aan een deelcertificaat Natuurkunde op havo-niveau te halen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk