Normal_10873

ROTTERDAM - Op donderdag 19 april wordt het eerste grote moestuindak van Nederland geopend in Rotterdam. De moestuin van ruim 1.000 vierkante meter wordt aangelegd op het kantorencomplex Schieblock aan de Schiekade.

De aanleg van de tuin is een project van het lectoraat Innovatie Bouwproces en Duurzaamheid van Hogeschool Rotterdam. Onder leiding van lector Christoph Ravesloot en projectleider Wim Verburg zullen studenten van de opleidingen Bouwkunde, Watermanagement en Facility Management onderzoek doen naar de isolerende werking van de tuin en de invloed ervan op de waterafvoer.

Het project draagt de naam Dakakker en is een initiatief van architectenbureau ZUS en adviesbureau Codum, gesteund door eigenaar LSI en de gemeente Rotterdam. Het lectoraat wil aan de hand van de onderzoeksresultaten een uniforme bepalingsmethode voor technische specificaties van begroeide daken kunnen vaststellen. De uitvoering wordt verzorgd door Binder Daktuinen uit Poortugaal en Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing uit Amersfoort.

Op dit moment worden de eerste groenten ingeplant. Naast de kweek van groente en fruit, wordt er op het dak een bijenkorf en een klein informatiecentrum geplaatst. De producten uit de moestuin worden uiteindelijk geleverd aan lokale restaurants en een speciale dakakkerwinkel.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen