Geneeskundeopleidingen krijgen misschien meer selectiemogelijkheden

De Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek wordt mogelijk aangepast. Het is dan mogelijk om verschillende combinaties van selectie en loting mogelijk te maken. Voor alle geneeskundeopleidingen is dit van belang. 24 januari wordt dit in de Tweede Kamer besproken. Dat meldt Skipr. 

Op dit moment worden scholieren geselecteerd voor de studie geneeskunde via decentrale selectie. Het idee achter decentrale selectie is dat studenten ‘op de juiste plek’ terechtkomen. Het probleem is alleen dat er allerlei selectietrainingen en coachingspraktijken zijn gestart. Scholieren kunnen zich daarmee in alle rust voorbereiden op de selectieprocedure. Sommige van deze trainingen kosten honderden euro’s per dag en dat is niet voor iedereen weggelegd. Loten is goedkoper en iedereen heeft zo een kans om te worden toegelaten op de opleiding naar keuze.

Op basis van prestatie 

Universiteiten van Nederland (UNL) en de Nederlandse Federatie van umc’s (NFU) willen het liefst een tussenvorm, het ‘Klaas Visser-model’ genaamd. Kandidaten worden dan op basis van prestatie op één of meerdere selectie-instrumenten eerst gerangschikt. De hoogst scorende groep wordt automatisch toegelaten en de laagst scorende groep automatisch afgewezen. 

Kansengelijkheid 

Volgens universiteiten en hogescholen wordt met het Klaas Visser-model de kansengelijkheid tussen studenten vergroot. Zeker voor de middengroep.

Het Klaas Visser-model is ook niet heel objectief. Onderwijssocioloog Lianne Mulder geeft aan dat er wel valt te voorspellen welke groepen een hogere kans hebben om te worden aangenomen of om te worden afgewezen. De studenten die onderaan staan zijn niet perse minder goede hulpverleners. Ze hebben zeer waarschijnlijk weinig hulp gehad om zich te kunnen voorbereiden op de selectieprocedure. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk