Normal_10307

AMSTERDAM - Afgelopen maandag werd in het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn van hogeschool InHolland in Amsterdam het eerste Kenniscafé Zorgtechniek georganiseerd. Het doel van het kenniscafé is om technologische innovatie in de zorg in kaart te brengen en nieuwe ideeën naar voren te brengen.

Aan ideeën en innovaties is er geen gebrek. Sensoren in een bejaardenwoning die registreren wanneer de bewoner valt. Een robotzeehondje als sociaal contact. Er zijn legio mogelijkheden om techniek in te zetten in de ouderenzorg en dat zal in de nabije toekomst ook nodig zijn.

"In 2025 hebben we veertig procent meer ouderen en twintig procent minder zorgwerkers", benadrukt Margo van Kemenade, initiatiefneemster van het Kenniscafé en projectleider Health-Lab werkpakket ‘Onderwijs Hogeschool Inholland'. De noodzaak om meer technologie in te zetten lijkt zodoende evident.

Volgens Van Kemenade komen de meeste innovaties momenteel uit de ict-sector, terwijl zij liever zou zien dat de zorgsector zelf met ideeën zou komen. Het organiseren van een kenniscafé is een stap in die richting.

Afgelopen maandag kwam de veranderde positie van ouderen in de samenleving aan bod, net als 'slimme' woningen voor ouderen en een nieuwe minor op het gebied van zorgtechnologie, die is voortgekomen uit een unieke samenwerking tussen Inholland en de Hogeschool van Amsterdam.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink