Studenten op zoek naar een kamer extra kwetsbaar voor oplichting

Student Ernst-Jan dacht dat hij de huur voor zijn nieuwe studentenkamer betaalde, maar hij werd opgelicht. Vlak voordat zijn studiejaar begint zit hij nog steeds zonder woning. En dat overkomt meer studenten. Dat meldt de NOS. 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich hier grote zorgen over. “Zo vlak voor het begin van het studiejaar zijn studenten nog wanhopig op zoek naar een kamer. Ze vallen dan makkelijker voor oplichters”, zegt voorzitter Joram van Velzen.

Honderden studenten gaven bij NOS Stories aan dat ze contact hebben gehad met een oplichter. Hoeveel studenten er uiteindelijk worden opgelicht is niet bekend.

Nepadvertenties 

Veel studenten zoeken een kamer in Facebookgroepen zoals ‘Kamers in Utrecht’ of ‘Housing Eindhoven’. Beheerders van die groepen geven aan dat ze dagelijks verschillende nepadvertenties voorbij zien komen. Student Ernst-Jan vond het lastig om een nepadvertentie te herkennen. De oplichter stuurde een foto van zichzelf en zijn ID-kaart. De oplichter zette Ernst-Jan onder druk door te zeggen dat er nog veertig andere studenten hadden gereageerd op de kamer.

Internationale studenten 

Volgens de LSVb zijn internationale studenten nog makkelijker een slachtoffer. Zij hebben vanuit hun land van herkomst geen mogelijkheden om de woning in Nederland te bezichtigen en ook weten ze niet goed hoe de Nederlandse woningmarkt werkt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk