Meer koopkracht voor studenten? Het is deze maand nog even afwachten

Voor studenten wordt het een hele spannende maand. Krijgen ze extra energietoeslag toegewezen van de rechter? Stijgt het collegegeld voor het volgende collegejaar niet teveel? Het volgende collegejaar kan het collegegeld namelijk met 220 euro stijgen. De jaarlijkse stijging van het collegegeld is namelijk gekoppeld aan de inflatie. Vanaf september zouden studenten dan 60 euro meer moeten betalen. Dat meldt Scienceguide. 

Het kabinet stuurde voor de zomer een overzicht met mogelijke maatregelen om de koopkracht van burgers te ondersteunen naar de Tweede Kamer. In het overzicht staat vermeld dat 115 miljoen euro kost om het collegegeld met 100 euro te verlagen. Het kabinet waarschuwde wel dat het voordeel deels terechtkomt bij groepen die zelf niet studeren. Bijvoorbeeld de ouders of anderen die het collegegeld voor de studenten betalen.

Eenmalige energietoeslag 

Ook gaf het kabinet eerder aan dat studenten niet in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Studenten kunnen namelijk gebruik maken van de leenfaciliteiten van DUO. Een Nijmeegse student maakte hier echter bezwaar tegen bij de rechter. Hij vond dat studenten onterecht uitgesloten werden. De rechter stelde de student in zijn gelijk.

Moties

In augustus bespreekt het kabinet de begroting voor volgend jaar. Tijdens Prinsjesdag wordt de begroting dan gepresenteerd. Het kabinet gaat kijken naar structurele maatregelen ter ondersteuning van huishoudens en lage inkomens, inclusief studenten. Er werden in de Kamer al verschillende moties ingediend om studenten ook in aanmerking te laten komen voor de eenmalige energiecompensatie. De moties haalden alleen nooit een meerderheid omdat het kabinet vasthield aan het standpunt dat studenten in financiële nood altijd meer kunnen lenen bij DUO. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk