Normal_image001

Rugzakken zijn er in alle maten, kleuren, stoffen en vormen en helpen kinderen hun eigen persoonlijke gevoel voor stijl te uiten. En als ze op de juiste manier worden gebruikt, zijn ze ongelooflijk handig. Maar rugzakken kunnen spieren en gewrichten belasten en kunnen rugpijn veroorzaken als ze te zwaar zijn of niet correct worden gebruikt. Zorg er daarom voor als ouder dat de Valentino tas die je kind gebruikt voor school beslist niet te zwaar is. Onderstaand lees je hier meer over!

 

Welke problemen kunnen rugzakken veroorzaken?

Kinderen kunnen rugpijn krijgen van het sjouwen met het gewicht van boeken, schoolspullen en persoonlijke spullen. Artsen en fysiotherapeuten raden aan dat kinderen niet meer dan 10% tot 20% van hun lichaamsgewicht in hun rugzak meenemen. Maar velen dragen veel meer dan dat. Het gewicht kan een kind naar achteren trekken, waardoor het bij de heupen naar voren buigt of de rug buigt om stabiel te blijven. Deze onnatuurlijke houding kan leiden tot schouder-, nek- en rugpijn.

Kinderen die hun rugzak over slechts één schouder dragen - zoals velen doen, omdat ze denken dat het er beter uitziet of gewoon gemakkelijker aanvoelt - kunnen uiteindelijk naar één kant leunen om het extra gewicht te compenseren. Ze kunnen pijn in de onder- en bovenrug krijgen en hun schouders en nek belasten. Onjuist gebruik van de rugzak kan ook leiden tot een slechte houding. Ook kunnen rugzakken met strakke, smalle riemen die in de schouders steken, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in de armen en handen veroorzaken.

Andere veiligheidskwesties om te overwegen:

 • Kinderen die grote rugzakken dragen, zijn zich er vaak niet van bewust hoeveel ruimte de rugzakken innemen en kunnen anderen met hun rugzak raken wanneer ze zich omdraaien of zich door krappe ruimtes verplaatsen, zoals de gangpaden van een schoolbus.
 • Studenten kunnen gewond raken als ze struikelen over grote tassen of als er een zware Shabbies tas op hen valt.
 • Het dragen van een zware rugzak verandert de manier waarop kinderen lopen en zorgt ervoor dat ze het risico lopen te vallen, vooral op trappen of andere plaatsen waar een rugzak een student uit balans brengt.

Waar moet je op letten in een rugzak?

Volg deze tips om de juiste rugzak te kiezen:

 • Koop een lichtgewicht tas: zoek er een die niet veel gewicht toevoegt aan de lading van je kind. Leren rugzakken wegen bijvoorbeeld meer dan canvas rugzakken. Het zou moeten hebben:
  • twee brede, gewatteerde schouderbanden: te smalle banden kunnen in de schouders graven.
  • een gewatteerde achterkant: het biedt niet alleen meer comfort, maar beschermt kinderen ook tegen scherpe voorwerpen of randen (potloden, linialen, notitieboekjes, enz.) in de rugzak.
  • een heupgordel: dit helpt het gewicht gelijkmatiger over het lichaam te verdelen.
  • meerdere compartimenten: deze helpen het gewicht over de rugzak te verdelen.

Rugzakken op wielen, die eruitzien als kleine bagagetassen boven het hoofd, kunnen goede opties zijn voor studenten die echt zware lasten moeten sjouwen. Helaas zijn ze erg moeilijk om trappen op te trekken en door de sneeuw te rollen, houd dus rekening met deze nadelen.