Normal_image002

Het valt niet te ontkennen dat technologie het aanzien van het onderwijs verandert. Persoonlijke digitale apparaten zoals laptops en tablets hebben onvermijdelijk hun weg gevonden van het huis van de leerlingen naar de tassen in hun klaslokaal. Op sommige campussen is het gebruik van telefoons op school ook toegestaan. Je kunt zelfs je telefoon opladen, foto's maken van huiswerkopdrachten, of je koptelefoon opzetten en naar muziek luisteren... en dat allemaal midden in de les! Toch zijn er ook veel scholen in Nederland waar de smartphone in combinatie met een telefoontasje niet toegestaan is. Mogelijk verandert dit in de toekomst vanwege de onderstaande redenen. 

 

 

Digitale geletterdheid 

Tegenwoordig groeien bijna alle kinderen op omringd door computers en mobiele apparaten. Sterker nog, de meeste kinderen krijgen hun eerste smartphone als ze 10 jaar oud zijn. Innovatieve scholen zouden deze 'digital natives' de begeleiding moeten bieden om op jonge leeftijd op verantwoorde wijze met technologie om te gaan, zodat ze computervaardigheden ontwikkelen die hen in staat zullen stellen te slagen op de huidige en toekomstige arbeidsmarkten.

Onvermijdelijk

Het onderwijssysteem is een voortdurend evoluerend en dynamisch landschap. Technologie zal altijd zijn weg vinden naar de klas! Denk bijvoorbeeld eens aan hoe de rol van rekenmachines in de scholen veranderde van afgedaan als onnodig, tot een efficiënt en essentieel hulpmiddel in de wiskunde. Meer recentelijk hebben we presentaties zien evolueren van het gebruik van omvangrijke, luidruchtige overhead-diaprojectoren naar live videoprojectoren en leuke interactieve whiteboards! Zo zal het ook onvermijdelijk zijn dat de smartphone een prominente rol in het onderwijs gaat spelen.

Betere communicatie

De rol van de leraar van de 21e eeuw is uitgebreid met aanmoedigingsadviseur en coach. Helaas, naarmate de klassen groter worden, hebben leraren minder tijd en aandacht om aan elke leerling te besteden. Als gevolg hiervan is de deelname van de klas en de betrokkenheid van de leerlingen afgenomen. Het antwoord? Je raadt het al... Mobieltjes op school! Via diverse platformen kunnen docenten feedback geven aan leerlingen dat de scholieren dan weer kunnen checken op hun smartphone.

Milieuvriendelijk

Een opkomende technologie die bekend staat als cloud computing heeft geleid tot een nieuwe trend die bekend staat als 'papierloos gaan'. Via de cloud stappen veel bedrijven en individuen over de hele wereld over van fysieke documenten naar elektronische documenten (met zeer weinig infrastructuur of onderhoud), en hebben ze overal toegang tot hun persoonlijke apparaten. Het papierloze initiatief heeft organisaties geholpen tijd te besparen, geld te besparen en de planeet in één keer te redden, waar ze dus voor hebben gezorgd met onder meer mobiele telefoons. 

Veiligheid

Het meenemen van mobiele telefoons op school verhoogt het gevoel van veiligheid van zowel leerlingen als ouders. Dit komt omdat er enkele gevallen zijn waarin ze contact met elkaar moeten opnemen vanwege noodgevallen. Contact opnemen met ouders die door school worden bemiddeld, kost soms tijd, dus een van de beste opties is als de leerling rechtstreeks contact met hen kan opnemen. Dit is vooral handig tijdens medische noodgevallen.