
Studenten van vier verschillende locaties van Hogeschool Utrecht (HU) - Economie en Management, Natuur en Techniek, Educatie, en Gezondheidszorg - zijn afgelopen donderdag vertrokken naar de Rift Valley in Kenia om in een tiendaags zomerprogramma te werken aan twee onderwijsontwikkelingsprojecten.
De studenten werken in Kenia samen met studenten van de lokale MOI-University (MOI). Hoofddoel van deze projecten is om de positie en de kwaliteit van het onderwijs voor meisjes in Kenia te verbeteren. Vanuit de invalshoeken: zorg, hygiëne, duurzaamheid, sport, onderwijs en financiële zaken.
Een groep van 11 HU- en MOI-studenten zal verblijven in een lokale kostschool voor meisjes in Singore. Aandachtspunten bij dit project liggen in het verlengde van de opleidingen van de deelnemende studenten.
Zo werken ze aan een adviesrapport aan de schooldirectie, met daarin een plan tot de inzet van duurzame energiebronnen als water- en zonenergie. En proberen ze verbeterpunten in het onderwijs in kaart te brengen op het gebied van remedial teaching, sport, creativiteit en communicatie. De activiteiten van deze groep studenten is te volgen op: http://www.hukeniagroep.waarbenjij.nu/
Het tweede project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nederlands-Keniaanse hardloopster Lornah Kiplagat (de Lornah Kiplagat Foundation) en richt zich op verbetering van het onderwijsprogramma van meisjes in Kenia: 21 HU- en MOI-studenten maken een plan hoe middelbare scholen voor meisjes in de toekomst gecertificeerd zouden kunnen worden als Lornah Kiplagat school.
Het label Lornah Kiplagat school zou dan moeten staan voor kwaliteit en sportiviteit. Een school kan een certificering verdienen als het veel extra activiteiten aanbiedt in het curriculum, zoals sport, creativiteit, management en informatietechnologie.
Het concept is te vergelijken met de Johan Cruyff University, maar dan gericht op Kenia en omringende landen. Dit is een project waarbij de HU-studenten extra sterpunten buiten hun curriculum om kunnen behalen, binnen het zogenoemde Sirius programma. De belevenissen van de groep studenten is te volgen via het blog van hun begeleider, Henk Penseel op: www.trajectum.hu.nl/blogs .
Door samen te werken met Keniaanse studenten in de verschillende disciplines wil Hogeschool Utrecht zowel de Nederlandse als Keniaanse studenten stimuleren om boven hun vakgebied uit te stijgen en te komen tot een onvergetelijke interculturele leerervaring.