Normal_6372

Overstappen van opleiding is een grote rem op het studiesucces bij hogescholen, zo meldt de HBO-raad, de sectororganisatie voor het hoger beroepsonderwijs.

Vijf jaar na hun start blijkt meer dan één op de vijf studenten nog geen diploma op zak te hebben: 14% is gewisseld van opleiding of hogeschool en 8% studeert nog aan dezelfde opleiding. In totaal heeft 55 procent hun studie dan succesvol afgerond. Na acht jaar is dat 71 procent.

Het eerste jaar kent de meeste uitvallers: bijna 16 procent. In het derde jaar is hun aantal opgelopen tot ruim 22 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de HBO-raad. Vrijwel alle hogescholen stoppen inmiddels extra energie in het verbeteren van voorlichting, intake en begeleiding. Meetbare resultaten zijn er pas na verloop van enkele jaren.

Uit de factsheet ‘Afgestudeerden en uitvallers' blijkt het studiesucces bij studenten in de gezondheidszorg het grootst. Na vijf jaar heeft 65 procent een diploma, na acht jaar 77 procent. Ook kent deze sector de minste uitvallers.

Bijstellen van de studiekeuze gebeurt vooral in het eerste jaar. Met name havisten zijn overstappers: van de laatste lichting zelfs een kwart na één jaar. Een langere studietijd is dan al gauw het gevolg. Zij krijgen in de toekomst verhoudingsgewijs vaak te maken met de invoering van het verhoogde collegegeld voor langstudeerders. Datzelfde geldt voor studenten met een (niet-westerse) allochtone afkomst. Zij doen langer over hun studie dan autochtone studenten, ongeacht hun vooropleiding.

Uitval komt het meest voor bij mbo'ers: na één jaar is ruim twintig procent niet meer ingeschreven in het hoger onderwijs. Na drie jaar loopt dat richting dertig procent: 28,3. Waarschijnlijk ligt een tekort aan basisvaardigheden hieraan te grondslag. Een aanwijzing is hun relatief lage slagingspercentage bij de reken- en taaltoets bij de pabo's. In 2007 slaagde bijvoorbeeld één op de drie mbo'ers in de eerste ronde voor de toets, tegenover meer dan de helft havisten en bijna alle vwo'ers.

De hogescholen zetten dan ook vraagtekens bij de plannen van de regering om mbo-4 opleidingen allemaal te verkorten tot drie jaar.