Normal_6217

Hogescholen en universiteiten moeten voortaan altijd inzicht geven in de declaraties van hun bestuurders. Een declaratiereglement wordt verplicht, zo meldt de Rijksoverheid.

Staatssecretaris Zijlstra kondigt deze maatregelen aan in zijn reactie op het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar beloningen die in het verleden (2006-2010) zijn gedaan bij hogeschool Inholland. In totaal haalt hij om en nabij 940.000 euro terug bij Inholland. Dat bedrag is inclusief de 158.000 euro die in een eerder stadium al is gekort op de bekostiging.

Zijlstra gaat ervan uit dat de hogeschool dat deel van de declaraties waar de oud-bestuurders zelf profijt van hebben gehad, op hen verhaalt.

Zeer ernstig
De staatssecretaris noemt de situatie ,,zeer ernstig''. ,,Het beeld wordt opgeroepen dat de voormalige leden van het College van Bestuur zich goed hebben bediend, terwijl zij onvoldoende zorg hebben besteed aan de bedrijfsvoering van de instelling.''

Tegelijkertijd spreekt Zijlstra zijn vertrouwen uit in het huidige College van Bestuur, dat soberheid, transparantie en integer bestuur nastreeft.