Normal_6212

Vier studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben op 8 juni de Gasterra Transitie Jaarprijs 2011 gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Tijdens het congres van GasTerra in Arnhem wisten zij de jury ervan te overtuigen dat hun idee het meeste bijdraagt aan de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening.

Jacob van de Heuvel, Martha Jalink, Roy van Verseveld en Jeffrey Vink studeren sinds september 2010 aan de HAN. Zij volgen de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde en Embedded Systems Engineering. Het viertal bedacht de GFT-vreter, een systeem voor biogasproductie door en voor individuele huishoudens.

De GFT-vreter bestaat uit een bovengrondse bak waar het GFT-afval in wordt verzameld. Onder de grond zit een goedkope en praktisch onderhoudsvrije installatie die het afval vergist. Tijdens dit vergistingsproces ontstaat biogas. Dit groene gas wordt samen met aardgas gebruikt om bijvoorbeeld een woning te verwarmen. Het proces is CO2-neutraal en het digestaat kan probleemloos als meststof dienen.

Van de prijs van 50.000 euro mogen de studenten 10.000 euro zelf houden. De overige 40.000 euro moet worden besteed aan verbetering en uitvoering van het idee. Tijdens het congres van GasTerra in 2012 zal het team de vorderingen presenteren.