Normal_6232

(Novum) - Zeven op de tien gecontroleerde werkgevers bleek vorig jaar illegaal studenten van buiten de Europese Unie in dienst te hebben. Het gaat wel om controles waarbij al een vermoeden van fraude bestond, benadrukt de Arbeidsinspectie woensdag.

Bij 71 procent van de honderdzeventig inspecties was het bedrijf in overtreding. De Arbeidsinspectie deelde 149 boetes uit, samen goed voor 2,7 miljoen euro.

In totaal werden 204 studenten aangetroffen die niet hadden mogen werken. Het gaat vooral om bedrijven in de horeca en de detailhandel. Het grootste deel van de studenten kwam uit landen als China en Nepal. Zij hebben een verblijfsvergunning voor studie nodig om in Nederland te mogen studeren.

Om zulke studenten hier te laten werken, moet de werkgever een aparte vergunning aanvragen. Met zo'n vergunning mag hij de student maximaal tien uur per week laten werken. In de vakantiemaanden juni, juli en augustus mogen de studenten fulltime aan de slag worden gezet.

De inspectie spoorde veel overtredingen op door informatie uit te wisselen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het UWV Werkbedrijf. Vaak zouden werkgevers en studenten de regels niet kennen. Daarom begint deze maand een voorlichtingscampagne voor bedrijven die vaak buitenlandse studenten in dienst hebben. Buitenlandse studenten worden voorgelicht via de IND en onderwijsinstellingen.

De Arbeidsinspectie wil door de extra voorlichting het percentage overtredingen dit jaar halveren.