Normal_6219

Op verzoek van het ministerie van Onderwijs heeft de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek uitgevoerd naar de vraag of de internationale activiteiten van Stenden hogeschool zijn gefinancierd met publieke middelen.

De inspectie heeft op hoofdlijnen de bestuurlijke inrichting en het bestuurlijk handelen van Stenden hogeschool in kaart gebracht. In het kader van het onderzoek is vooral gekeken naar de onderwijsactiviteiten die Stenden hogeschool in het buitenland uitvoert.

Stenden Hogeschool heeft vier buitenlandse vestigingen: in Zuid Afrika, Thailand, Bali en Qatar. Die vestigingen mogen geen publiek geld krijgen dat bestemd is voor het hbo-onderwijs aan Nederlandse studenten. De hogeschool zou een miljoen euro uit publieke middelen hebben gebruikt voor de financiering van de buitenlandse vestigingen.

De inspectie twijfelt daarnaast aan de kwaliteit van de opleidingen aan de buitenlandse vestigingen. Volgens Stenden is die van hetzelfde niveau als de Nederlandse tak, maar de inspectie wil die claim nu gaan onderzoeken.

Het gaat dus niet om activiteiten rond internationalisering in Nederland. Evenmin zijn in dit onderzoek de kwaliteit van opleidingen en de rol van de Raad van Toezicht onderzocht.