Normal_6025

(Novum) - Pianist Rian de Waal is woensdag op 53-jarige leeftijd overleden. Dit bracht zijn familie donderdag naar buiten. De Waal was de eerste Nederlandse pianist die doordrong tot de finale van het prestigieuze Koning Elisabeth Concours in Brussel.

Hij studeerde cum laude af aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Na zijn succes in 1983 op het Koningin Elisabeth Concours brak de Waal internationaal door. In Nederland trad hij onder meer op met het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest.

De Waal was ruim vijfentwintig jaar lang docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op het moment van zijn overlijden had hij zeven studenten, van wie hij op zondag afscheid heeft genomen.

Coördinator klassieke muziek van het conservatorium Susanne van Elst roemde vrijdag De Waals gave als musicus en docent. "Hij was een musicus van de hoogste orde, die als docent een kijkje in de keuken gaf en zijn leerlingen fabuleus begeleidde."

Als Franz Liszt-specialist zat hij in de jury van de International Franz Liszt Piano Competition in Utrecht. Sinds 2006 was hij artistiek leider van het Peter de Grote Festival in Groningen en van het Chopinfestival in Den Haag.

De Waal was al drie jaar ernstig ziek, maar bleef optreden. De familie neemt in besloten kring afscheid. Voor fans wordt een ceremonie georganiseerd. Wanneer die precies is, was vrijdagochtend nog niet bekend.