Volgend kabinet moet zich beter inzetten voor jongeren

Vakbond FNV doet vandaag samen met FNV Young & United een oproep aan de politiek om in het volgende kabinet meer voor jongeren te doen. In een brandbrief beschrijven de bonden hun teleurstelling in het demissionair kabinet en gaan ze in op hoe de toch al zwakke positie van jongeren door de coronacrisis alleen maar is verergerd. Dit meldt FNV.

“De problemen die de economische klap van de coronacrisis veroorzaakt voor jongeren, staan niet op zichzelf”, schrijven de bonden in de brandbrief. “Hier gaan fundamentele problemen achter schuil. Denk aan de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt, de lonen die werkgevers bewust laag houden en het ontbreken van volwassen loon vanaf 18. Maar ook de schuldenmachine van het leenstelsel en de wooncrisis plaatsen jongeren op een achterstand. Burn-out is inmiddels beroepsziekte nummer één onder jongeren. Corona verdiept deze problemen nog eens en bemoeilijkt het bouwen aan een zekere toekomst.”

Volgens de bonden heeft het huidige demissionair kabinet er vooral voor gekozen om de problemen van jongeren voor zich uit te schuiven in plaats van deze aan te pakken. De bonden vinden dat het versterken van de positie van jongeren een prioriteit dient te zijn van het volgende kabinet. Daarvoor doen ze enkele suggesties, waaronder het mogelijk maken van schuldenvrij afstuderen en het afschaffen van het leenstelsel.

De volledige brandbrief is te lezen op de website van de FNV

Door: Nationale Onderwijsgids