Normal_5087

Binnen de huidige ontwikkelingen in het Nederlandse zorgstelsel raakt men er steeds meer van overtuigd dat zorgprocessen benaderd kunnen worden vanuit logistiek perspectief.

Dinsdag 29 maart gaan 25 studenten van de opleiding Logistiek & Technische Vervoerskunde van Hogeschool Zeeland dit toetsen in de praktijk door middel van een bezoek aan Lievensberg ziekenhuis te Bergen op Zoom.

De studenten gaan in gesprek met diverse vakspecialisten. Vervolgens brengen zij het gehele logistieke traject voor een patiënt die in aanmerking komt voor een heupprothese in kaart. De studenten dienen aan de hand hiervan inzicht te krijgen in de complexe patiëntenlogistiek binnen ziekenhuizen. Het project maakt onderdeel uit van de minor Human Logistics.

Logistiek in de zorgsector
Diverse analysemethoden en modellen, zoals de wachttijdtheorie die in de logistieke wereld al sinds jaar en dag gebruikt worden lijken uitermate geschikt om toe te passen in de zorgsector. Om studenten een beter inzicht te geven in de logistieke processen die in de zorg plaatsvinden en de manier waarop algemene logistieke benaderingen van meerwaarde kunnen zijn voor de zorg werken zij een volledig zorgpad uit voor een patiënt die in aanmerking komt voor het plaatsen een heupprothese.

Hierbij wordt het gehele voortraject vanaf het moment dat de patiënt een doorverwijzing van de huisarts krijgt tot en met de revalidatie na de operatie in kaart gebracht. De studenten beschrijven de verschillende stappen in dit proces zo gedetailleerd mogelijk. Zo bekijken zij het aantal keer dat een patiënt een onderzoek heeft, op consult gaat en een polikliniekbezoek aflegt. Ook de doorlooptijden worden geanalyseerd.

De opleiding Logistiek & Technische Vervoerskunde van de HZ wil de expertise van logistiek in de zorg verder gaan uitbreiden, hiervoor is een samenwerking zoals nu met Lievensberg een uitgesproken kans. Naast de samenwerking met zorginstellingen wordt er ook aansluiting gezocht binnen de hogeschool om logistiek in de zorg op de agenda te krijgen via de opleiding HBO-V.

Klik hier voor meer informatie.