Normal_4356

Hogeschool INHolland moet worden opgeknipt in kleine, overzichtelijke scholen met een directie die dichtbij docenten en studenten staat. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk vandaag voor in een debat over de hogeschool.

Van Dijk: 'Deze enorme hogeschool met 33.000 studenten is verworden tot een onwerkbare leerfabriek. Het bestuur heeft totaal geen contact met de werkvloer. De problemen met hoge declaraties, diplomafraude en intimidatie van docenten zijn het onvermijdelijke gevolg. Het wordt tijd voor de menselijke maat.'

Van Dijk stelt vandaag in dagblad Sp!ts voor om de hogeschool op te knippen in tien kleine scholen met maximaal 3500 studenten. Op die manier komt een eind aan het losgezongen bestuur dat vooral bezig is met zelfverrijking, buitenlandse reizen en auto's met chauffeur. De regering kan hierin bijdragen door een maximale schoolgrootte in te stellen en door kleine scholen financieel te belonen.

Schaalverkleining is voor het hele onderwijs van belang, met name in HBO en MBO. Vooral in deze onderwijstypes is de schaalvergroting volledig doorgeslagen. In de jaren negentig werden scholen actief aangespoord tot fusies.

'In enkele jaren fuseerden 500 hogescholen met elkaar tot er 50 overbleven, met tienduizenden studenten per instelling. In het MBO gebeurde hetzelfde. Laten we snel een eind maken aan deze leerfabrieken. De problemen met InHolland hebben lang genoeg geduurd. Dit is buitengewoon slecht voor studenten en docenten die werken aan goed onderwijs.'