Nieuw lectoraat hogeschool Windesheim focust op energietransitie

Windesheim heeft het lectoraat Energietransitie in het leven geroepen. Het lectoraat focust zich op de vraag hoe we energie kunnen besparen én versneld over kunnen op duurzame energie. De nieuwe lector Energietransitie Jeike Wallinga houdt op woensdag 16 september haar lectorale rede op hogeschool Windesheim.

Het lectoraat legt de lat voor de energietransitie hoog met een focus op substantiële veranderingen die helpen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5°C. “En een beter milieu begint (dicht) bij jezelf”, aldus de lector: “Bij de techniekstudenten van Windesheim, de bedrijven in de regio, de CO2-footprint van onze eigen hogeschool en de lokale overheid.” 
 
Een belangrijke doelstelling van het lectoraat is dan ook om hbo-studenten volop bij de energietransitie te betrekken, zodat zij de energietransitie later in de praktijk kunnen doorvoeren. Energietransitiebekwame én energietransitiebewuste engineers noemt Wallinga die nieuwe generatie: een van de belangrijke randvoorwaarden om de energietransitie te laten slagen.
 
Al lijkt het de lector onverstandig om te wachten totdat die lichting haar opleiding heeft afgerond. “Iedereen – of je nu net van school komt of al jaren werkzaam bent – is het aan jongeren verplicht om dag in dag uit te werken aan een toekomst voor de volgende generatie. Ik beschouw het als taak van de hogeschool om naast studenten het bedrijfsleven in de regio handvatten te geven voor de energietransitie. Want dit is een zaak die ons allemaal aangaat.” Niet voor niets krijgt het lectoraat ook een stevig fundament in de praktijk, want het wordt grotendeels gefinancierd door het werkveld: fiftyfifty door Enexis Netbeheer en BDR Thermea (stichting Aandelen Remeha).
 

Over de lector

Jeike Wallinga studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie energiefysica. In 1998 promoveerde ze op onderzoek naar dunne-film zonnecellen. Na functies bij onder meer Alliander en Turquoise Energy Management ging zij aan de slag bij het lectoraat Duurzame Energievoorziening van Saxion, eerst als hoofdonderzoeker en daarna als associate lector. Met haar rede Praktisch warmlopen: de energietransitie in perspectief aanvaardt zij officieel haar ambt als Windesheimlector.
 
Door: Nationale Onderwijsgids