Petitie voor compensatie collegegeld inmiddels ruim 33.000 keer ondertekend

Studenten van de hogescholen en universiteiten willen een compensatie voor het collegegeld van studiejaar 2019/2020. Psychologiestudent Sema Keskin van de Universiteit Tilburg heeft hiervoor een petitie opgezet. Deze is op het moment van schrijven al ruim 33.165 keer ondertekend. Dit meldt NOS.

De studenten stellen in de petitie dat zij door uitval van colleges en afwezigheid van docenten hun lesstof minder goed begrijpen. Het is lastiger om gerichte vragen aan ze te stellen. Ook kunnen de studenten door de sluiting van de gebouwen geen gebruik meer maken van de faciliteiten op de campus om te studeren, zoals bibliotheken. “Dit is een grote verhindering, aangezien velen niet de mogelijkheid hebben om thuis te studeren, wat de voortgang van hun studie kan belemmeren”, schrijven de studenten.
 
Daarom willen de studenten een compensatie voor het collegegeld. Hiervoor worden twee opties genoemd: of het collegegeld van studiejaar 2019/2020 moet deels terugbetaald worden aan de studenten, of het collegegeld van studiejaar 2020/2021 moet fors aangepast worden om het te kunnen compenseren met dit jaar.
 
Volgens initiatiefnemer Keskin zijn de online-colleges erg chaotisch verlopen en waren docenten vaak onbereikbaar. Keskin vond dit niet acceptabel en begon daarom in maart de petitie. De psychologiestudent betaalt voor het komende jaar iets meer dan 2100 euro. Zij zou graag zien dat ongeveer een derde van het collegegeld wordt gecompenseerd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids