Eco Tuk B.V. heeft de Wozzie Award 2010 gewonnen. De oud-studenten van de opleiding Autotechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) ontvingen 18 november 2010 de prijs van € 10.000,- uit handen van Apple-oprichter Steve Wozniak.

Rick Schuurman en Gholam Farman, de research engineers en mede-eigenaren van Eco Tuk B.V. namen de Nederlandse versie van de prestigieuze Amerikaanse prijs tijdens het symposium Meet the Future in Den Haag in ontvangst. Meet the Future is georganiseerd door o.a. het Platform Bèta Techniek. Apple-oprichter Steve Wozniak (naamgever van de Wozzie Award) verzorgde tijdens dit evenement een lezing en nam ook zitting in de jury.

Conversion kit
De Nederlandse versie van de Wozzie Award werd aan het Arnhemse bedrijf toegekend door een vinding waarmee tuktuks, die in Azië een enorme luchtverontreiniging veroorzaken, spectaculair schoner worden. Een eenvoudig te monteren conversion kit maakt het mogelijk dat tuktuks 54% op brandstofkosten besparen, 40% minder CO2 en zelfs 99% minder fijnstof uitstoten.

Door het ontwikkelen van een speciaal businessmodel wordt de aanschaf van de kit voor tuktuk-eigenaren bovendien laagdrempelig gemaakt. Dit kan een enorme bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Indiase steden, waar honderdduizenden sterk vervuilende tuktuks rondrijden.

De kit werd in 2009 door studenten Autotechniek ontwikkeld in het kader van een wedstrijd tussen Indiase en Nederlandse hogescholen en universiteiten. Nadat het HAN-team deze wedstrijd in juli 2009 met glans won, gingen Rick Schuurman, Gholam Farman, samen met Ruben Antvelink en Frank Schouten na hun afstuderen in een gezamenlijke onderneming Eco Tuk B.V. door met de technische uitontwikkeling en het vermarkten van de kit.

Het bedrijf is nog altijd gevestigd bij HAN Automotive in Arnhem.