Achttien procent van de studenten is bereid het hoogste eigen risico te nemen als dat de maandelijkse premie voor een zorgverzekering tot een minimum beperkt.

Dat blijkt uit onderzoek van Studenten.net naar het verzekeringsgedrag van studenten. Zilveren Kruis is de populairste zorgverzekeraar. Opvallend is wel dat geen enkele zorgverzekeraar er echt uitspringt. De verdeling is divers.

Vier procent van de studenten heeft op dit moment een verzekering met het hoogste eigen risico. 7 op de 10 studenten (71%) heeft op dit moment een zorgverzekering met het laagste eigen risico.

Op de stelling 'ik wil het hoogste eigen risico om de kosten te verlagen' geeft 18 procent aan bereid te zijn het hoogste eigen risico te nemen om de maandelijkse kosten te verlagen. bijna zeventig procent (69%) van de studenten wil dat niet.

Wel geeft 29 procent van de studenten aan een lagere premie belangrijker te vinden dan een uitgebreide dekking.

De belangrijkste reden voor studenten in de keus voor een zorgverzekeraar is de prijs (39%). De vergoedingen die onder de verzekering vallen staan met 34,5 procent op een tweede plaats. 22 procent van de studenten laat het advies van zijn ouders de keus bepalen.

Een cadeau ontvangen bij het afsluiten van een zorgverzekering is slechts voor 1 procent van de studenten reden om voor een specifieke zorgverzekeraar te kiezen.

Wanneer studenten wel een cadeau kunnen ontvangen bij het afsluiten van een zorgverzekering staat een jaarvoorraad anticonceptiepil bovenaan hun wensenlijst (37%), gevolgd door een jaarvoorraad condooms (22%).

55% van de studenten regelt en betaalt de zorgverzekering zelf. Twintig procent staat nog bij de ouders op de polis, een kwart is wel zelf verzekerd, maar de polis wordt betaald door de ouders.