De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is bang dat de financiële regelingen die het kabinet wil doorvoeren, in het HO leidt tot fraudepraktijken en verslechtering van het onderwijs. Dat meldt de vakbond op zijn site.

Met negen andere partners roept de LSVb op een petitie te tekenen tegen de maatregelen die langer studeren duurder maken.

Als het aan het kabinet ligt, gaan studenten die een jaar langer over hun studie doen 3.000 euro collegegeld per jaar betalen. Ook wordt hun OV-kaart ingetrokken. Volgens de LSVb betekent dit concreet "dat studenten met studievertraging door bijvoorbeeld een functiebeperking, een studieprogramma in het buitenland of een verkeerde studiekeuze het risico lopen een hoger collegegeldtarief te betalen."

De Vakbond protesteert ook tegen het nieuwe bekostigingsstelsel voor het HO. Per jaar dat een student uitloopt, wordt er een mindering van 6.000 euro per student bij de opleiding in rekening gebracht.

De LSVb voorziet dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs aan alle studenten. "Het recente verleden leert daarnaast dat onderwijsinstellingen niet kunnen omgaan met een financiële prikkel. Het leidt vaak en helaas genoeg tot fraudepraktijken en verslechtering van het onderwijs."

Op de website www.minimaalnominaal.nl roepen tien studentenorganisaties bezoekers op een petitie te tekenen tegen deze maatregel.