Op vrijdag 5 november, tijdens de landelijke studiedag van de Vereniging voor Leraren in Levende Talen (VLLT) heeft Annika Groeneveld de Gerard Westhoffprijs voor Talendidactiek ontvangen.

Groeneveld, die de masteropleiding voor Leraar Frans deed aan de Hogeschool van Amsterdam, kreeg de prijs voor haar scriptie over grammaticale kennis van studenten aan een internationale school.

De Taaldidactiekprijs is in 2009 door de VLLT en het Expertisecentrum Moderne Vreemde Talen ingesteld voor de beste scriptie op het gebied van vreemdetalendidactiek door studenten aan Nederlandse lerarenopleidingen.

De scriptie waarmee Annika Groeneveld in 2010 afstudeerde werd in eerste instantie geprezen om de keuze van een ongebruikelijk en niet onomstreden onderzoeksonderwerp: de grammaticalessen.

Uit het juryrapport: 'In haar inleiding verlaat zij de platgetreden paden en haalt zij relevante literatuur aan die een moderne, gemengde communicatieve benadering bepleit, waarin de grammatica wel degelijk een rol kan spelen.'

De jury vond dat Groeneveld met haar afstudeeronderzoek een waardevolle bijdrage levert aan talenonderwijs en didactiek op scholen waar tweetalig onderwijs wordt aangeboden. Daar is nog niet zoveel voor ontwikkeld en in dat opzicht is haar werk vernieuwend. Aan de prijs is een geldbedrag van € 500,-- verbonden.