Na een aanmeldingsprocedure, een debat, een halve finale en een stevige campagne mag Dirk Janssen uit Maastricht zich een van de drie finalisten weten van de VN Jongerenverkiezing. Wint de 20-jarige student Internationale Betrekkingen aanstaande zondag de finale, dan vertegenwoordigt hij de komende twee jaar de Nederlandse jongeren bij de Verenigde Naties in New York.

Studenten.net sprak met de ambitieuze student. "Ik wil jongeren in Nederland in contact brengen met jongeren in ontwikkelingslanden".

Drie speerpunten
De in Wageningen geboren Dirk Janssen heeft met eigen ogen gezien hoe jongeren in Ghana en Rwanda wel de ambitie hebben, maar niet de basisbehoeften om zich te ontwikkelen.

"Water, voedsel en onderwijs, dat zijn mijn 3 speerpunten. Alleen met deze drie wezenlijke aspecten kan een mens ontwikkelen. Ontbreekt er een, dan is het uitzichtloos". Volgens Dirk heeft Nederland een sterke positie op deze gebieden. "Nederland is goed in water- en voedselvoorziening en wij weten hoe onderwijs in elkaar steekt. Die kennis wil ik gaan gebruiken."

Jongeren in ontwikkeling
Dirk Janssen gelooft in zijn visie en wijst de opkomende kritiek op de doeltreffendheid van ontwikkelingssamenwerking van de hand. "We moeten doen waar we goed in zijn en kritisch kijken naar hoe ontwikkelingswerk in elkaar steekt. Het heeft effect, ook voor Nederland zelf. Nederland kan voorop lopen en bovendien is het bevorderlijk voor onze economie. Ik zie het als een win-winsituatie."

Als VN Jongerenvertegenwoordiger wil Dirk jongeren enthousiast maken om naar een ontwikkelingsland te gaan. "Ik houd van concreet zijn en idealen bereiken. Ik ga het land in om jongeren te vertellen over het werk in ontwikkelingslanden. Ik wil zichtbaar maken waar jongeren naartoe kunnen gaan en ik wil een brug slaan tussen organisaties in Nederland en het buitenland."

Om internationale carrières te bevorderen wil Dirk Janssen jongeren uit ontwikkelingslanden betrekken in de gesprekken van de VN in New York. "We moeten niet óver ze praten, maar mét ze praten."

De finale
Om de finale op 24 oktober te winnen probeert Dirk zoveel mogelijk stemmen te behalen, onder andere door middel van een ludieke actie. Een menselijke blauwe vork van 40 meter hoog op het Vrijthof plein in Maastricht symboliseerde zijn campagne en de wereldvoedselproblematiek. Ook lopen er in verschillende steden mensen in 'morphsuits' rond, strakke blauwe pakken in de stijl van Spiderman. "Zo vallen we op en kan ik mijn boodschap zichtbaar overbrengen op jongeren."

Klik hier voor meer informatie.