Bij de opening van het nieuwe gebouw van Inholland Suriname in Paramaribo is Hans de Boer een van de gastsprekers. Hij is econoom en ondernemer, was voorzitter van MKB Nederland en lid van het Innovatieplatform van het kabinet Balkenende, met als belangrijkste opdracht de bevordering van ondernemerschap.

De Boer is van oordeel dat de goede economische resultaten die Suriname de laatste 10 jaar heeft geboekt veel beter moeten worden gecommuniceerd in het buitenland. Die geven een basis om het ondernemerschap in Suriname en de buitenlandse investeringen een grote stimulans te geven.

Hij bepleit twee lijnen voor het economisch beleid in Suriname. De eerste lijn is de bevordering van ondernemerschap vanaf de scholen, de nieuwe Inhollandvestiging en vanaf de Anton de Kom Universiteit.

"Dat ondernemerschap moet je niet te veel sturen willen sturen, laat het afhangen van de creativiteit van je jong talent. Bidt ervoor en laat je vervolgens verbazen", aldus Hans de Boer.

De tweede lijn die hij bepleit is een actieve sturing op het sterke punt van de Surinaamse economie, namelijk haar hoge eco-gehalte. Hans de Boer volgt daarin de aanbevelingen van de futuroloog Adjied Bakas, zelf van Surinaamse afkomst.

De Boer bepleit de Singaporese aanpak om de ideeën daadwerkelijk om te zetten in realiteit. De Boer leerde de Singaporese aanpak kennen tijdens zijn lidmaatschap van het Innovatieplatform. "Singapore kiest een technologisch speerpunt, bijvoorbeeld Biosciences, koopt dan uit het buitenland de beste professoren en lectoren voor zijn universiteit en onderzoekslaboratoria. Singapore betaalt deze hoogleraren een hoog salaris en keert nog veel hogere bonussen uit indien deze hoogleraren hun kennis weten om te zetten in concrete investeringen en nieuwe business. Dat zou Suriname ook moeten proberen, maar dan op het gebied van bosbouw, ethanolplantages en ecocredits ten behoeve van de handel in emissierechten."

© Nationale Onderwijsgids