Normal_injectie_spuit_spuiten_prik

Het Maastricht UMC+ beschikt sinds enige tijd over een ‘mantelzorgacademie’. Doel van deze academie is om patiënten (en eventuele mantelzorgers) voor te bereiden op een snelle en verantwoorde terugkeer naar huis door hen te leren bepaalde eenvoudige medische handelingen zelf te verrichten. Dan gaat het bijvoorbeeld om ogen druppelen, wondverzorging tot en met zelf injecties toedienen. Dit meldt Maastricht UMC+.

Gezien het overheidsbeleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, wordt het voor de patiënt steeds belangrijker om samen met zijn mantelzorger(s) zelf de regie te voeren over de thuiszorg. De mantelzorgacademie zorgt ervoor dat dit op een verantwoorde manier mogelijk wordt. Door middel van workshops en instructies op maat worden patiënten en mantelzorgers getraind om basale medische handelingen te verrichten. Ook krijgen mantelzorgers bijvoorbeeld tiltechnieken aangeleerd als de patiënt immobiel of slechts gedeeltelijk mobiel is.
 
De mantelzorgacademie is in 2018 gestart als pilot. Gezien het succes van de academie wordt het nu opgeschaald tot een meer structurele voorziening. De bemensing van de academie bestaat inmiddels uit acht speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundigen, en het aantal aanmeldingen vanuit de verpleegafdelingen van het Maastricht UMC+ neemt gestaag toe.
 
Door: Nationale Onderwijsgids