Normal_appartementencomplex__oklahoma___amsterdam___balkons__woningen__kleurtjes

Het aantal mensen dat jaarlijks vanuit het buitenland voor werk of studie naar Amsterdam verhuist, is flink gestegen. Steeds vaker verdienen de arbeidsmigranten, zoals expats, bovendien een hoger inkomen dan de gemiddelde Amsterdammer. Ook zoeken ze veelal onder grotere tijdsdruk een koop- of huurwoning. Al met al drijven ze de prijzen van Amsterdamse woningen extra op. Dit effect zal nog verder toenemen, verwacht het ING Economisch Bureau. Dit meldt ING Economisch Bureau. 

De huizenprijzen in Amsterdam zijn vergeleken met het dal in 2013 gemiddeld met ruim 70% flink harder gestegen het nationaal gemiddelde (bijna 30%). Een aantal ontwikkelingen is voor de Amsterdamse huizenmarkt bovengemiddeld relevant. We keken eerder al naar de invloed van particuliere beleggers en Airbnb op de Amsterdamse huizenprijzen. Expats zijn een andere, vaak genoemde verklaring voor de snelle prijsstijgingen in Amsterdam.
Steeds meer migranten voor werk of studie naar Amsterdam
Het aantal migranten dat zich voor werk in Amsterdam vestigt, is sinds 2012 met zo’n 33% gestegen naar 9.600 in 2018. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld expats, die veelal tijdelijk naar Amsterdam verhuizen, en hoogopgeleide kennismigranten die voor langere tijd naar de hoofdstad trekken. Ook het aantal internationale studenten dat jaarlijks naar Amsterdam komt, zit in de lift. Verhuisden in 2012 ruim 1.800 studenten vanuit het buitenland naar Amsterdam, in 2018 is dit aantal gegroeid naar bijna 5.000. De groeiende toestroom van het aantal arbeidsmigranten en internationale studenten in Amsterdam is een belangrijke drijver van de bevolkingsgroei in de hoofdstad.
 
Toestroom groot vergeleken met de rest van Nederland
Als percentage van de Amsterdamse bevolking lijkt de toestroom van arbeidsmigranten en internationale studenten relatief klein. De groep migranten die in 2018 voor werk of studie naar Amsterdam verhuisden, maakte 1,7% van de totale Amsterdamse bevolking uit. Vergeleken met heel Nederland is deze toestroom wel relatief groot. In Nederland bedroeg de instroom van arbeidsmigranten en internationale studenten vorig jaar namelijk 0,5% van de totale bevolking.
 
Door: Nationale Onderwijsgids