Normal_staken__onderwijs__schoolbord
Deze week is de nationale actieweek in het onderwijs. Diverse organisaties organiseren op initiatief van de AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek, van 11 tot 15 maart verschillende manifestaties voor investeringen in het onderwijs. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept alle studenten op om te staken en zich te verzetten tegen het gevoerde onderwijsbeleid. Maar in Groningen laten studenten van de Hanzehogeschool een ander geluid horen. Dit melden de LSVb en Dagblad van het Noorden.
Het is voor het eerst dat onderwijspersoneel en onderwijsdeelnemers in het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs én het hoger onderwijs op dezelfde dag gaan staken. Met de staking protesteren de organisaties, waaronder de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), tegen het gevoerde onderwijsbeleid, en roepen zij op tot investeringen in het onderwijs. 
 

LSVb roept op tot staken

De voorzitter van Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Carline van Breugel: “Studenten zijn keer op keer het slachtoffer van verstrekkende bezuinigingen en gebrek aan onderwijsinvesteringen.” Ook wijst de LSVb op hoe de invoering van het schuldenstelsel de studenten ongekend hard heeft geraakt. 
 

Studenten Hanzehogeschool tegen staking

Studenten van de Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) echter hebben docenten van de Hanzehogeschool opgeroepen om niet mee te doen aan de onderwijsstaking. Zij vinden dat de staking ten koste gaat van de studenten. Bovendien wijzen ze erop dat het hoger onderwijs vanaf dit jaar extra geld krijgt om aan de onderwijskwaliteit te kunnen werken. De staking in het primair onderwijs kan wel op hun begrip rekenen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids