Normal_rss_entry-158052

De Nederlandse Filmacademie heeft de afgelopen twee jaar concrete stappen ondernomen om de school minder wit te maken. Dat vertelt directeur Bart Römer in een interview in het blad Winq dat dit weekend is uitgekomen. De opleiding heeft onder meer contact gelegd met kleinschalige filmprojecten in multiculturele stadsdelen in Amsterdam zoals Studio West, een initiatief van Theater de Meervaart dat tieners in deze wijk de kans biedt hun creatieve talenten te ontwikkelen.

De Filmacademie wil zo snel mogelijk van haar imago als "elitair instituut met een hoge drempel” af, zegt directeur Römer. Uit een groot onderzoek dat de school heeft gedaan blijkt dat het instituut daarmee worstelt. “We zijn de eerste schakel als het gaat om talentontwikkeling - dus óók voor niet-witte talenten met een niet-witte culturele achtergrond. Dat moeten we naar buiten toe uitdragen en daar moeten we ook naar handelen.”

Masterclass Studio West

Studenten van de Filmacademie hebben eind vorig jaar een masterclass gegeven aan de deelnemers van de filmcursus in Studio West. Het project wordt dit najaar verder uitgerold; zo worden tieners en ouders die meededen aan de masterclass nu uitgenodigd voor een vertoning van hun filmpjes in de academie. “Zij en hun familie maken dan kennis met het gebouw en het instituut”, legt Römer uit. “Op die manier wordt de drempel hopelijk lager.” Hij heeft inmiddels ook contacten in Rotterdam en Den Haag gelegd voor soortgelijke initiatieven.

Congres over diversiteit

Daarnaast is de Filmacademie begin volgend jaar gastheer van een groot congres over diversiteit in Amsterdam. Hier zullen tussen de veertig en vijftig Europese filmscholen aan deelnemen. Binnen Nederland zijn er ook meerdere theaterscholen die op deze manier de afgelopen jaren actief proberen meer niet-blanke studenten te trekken. “De lichting eerstejaars studenten is nog nooit zo divers geweest als dit jaar”, stelt hij. Het gaat om de acteeropleidingen in Maastricht, Amsterdam en Utrecht.

Nederlandse film- en televisiewereld

Römer zegt in het artikel echter ook dat er op veel plekken binnen de Nederlandse film- en televisiewereld nog te weinig wordt doorgepakt als het gaat om diversiteit. “Mooie plannen maken kan iedereen”, constateert hij. “Maar veel mensen zijn toch op hun hoede als zij mogelijk hun eigen plekje moeten opgeven om plaats te maken voor een ander die meer in een diversiteitsprofiel zou passen. Dat is wel een harde consequentie van de keuze dat je een meer uitgebalanceerde representatie van de Nederlandse samenleving zou willen.”

Door: ANP