Saxion Enschede, foto: Michiel1972, Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Tussen hogeschool Saxion in Enschede en een manager van de hbo-instelling is een ingewikkeld conflict ontstaan. De school vindt dat de manager zich ten onrechte de titel ‘opleidingsmanager’ zou hebben toegeëigend en benoemde een ander voor deze functie. Ondanks dat de man via de rechter zijn functie wist terug te eisen, zit hij al een week thuis. Saxion heeft hem geschorst en betaalt daar duizenden euro’s aan dwangsommen voor. Dit meldt het AD.

Het oordeel van de rechter dat Saxion de manager weer moest toelaten tot de functie van opleidingsmanager leidde tot nieuwe problemen. De school en de manager konden het nu niet eens worden over de invulling van zijn werk. Ook gesprekken over een vertrekregeling leidden tot niets. Saxion heeft de man nu geschorst omdat zijn aanwezigheid voor onrust zou zorgen onder het personeel.

Met de schorsing komt Saxion de uitspraak van de rechter niet na en moet daarom een dwangsom betalen. Tot dusver maakt de school het opgeëiste geld zonder problemen over. Een uitzonderlijke situatie, aldus de advocaat van de manager: “Je zou kunnen zeggen dat ze zijn aanwezigheid op deze manier afkopen”. Saxion is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Tot die tijd doet de hbo-instelling geen uitspraken over de kwestie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids