Normal_studenten__laptop__buiten__hbo__universiteit

De Landelijke studentenvakbond (LSVb) roept studenten en medewerkers in het hoger onderwijs op om in actie te komen. In het wetenschappelijk onderwijs, en ook in het hbo, lijden docenten onder de stijgende werkdruk en studenten onder overvolle werkgroepen. Dat is het directe gevolg van de bezuinigen. Als symbool tegen de bezuinigingen dragen medewerkers en studenten een rood vierkantje. Dit meldt de LSVb.

Op bijna alle universiteiten worden in de week van 24 september in het kader van de WOinActie-week geprotesteerd tegen de bezuinigingen op het Wetenschappelijk Onderwijs (WO). Het is voor het eerst dat wetenschappelijke werknemers een week lang op zoveel plekken actievoeren. Deelname wordt in verscheidene steden uitgebreid met studenten die bijdragen aan de acties of hun eigen acties opvoeren. Als teken van solidariteit met de actievoerders, en symbool tegen de bezuinigingen dragen medewerkers en studenten een rood vierkantje. "Op deze wijze maken wij en medewerkers duidelijk dat we de bezuinigingen niet langer accepteren." stelt Carline van Breugel.
 
De actiegroep WOinActie stelde eind mei een ultimatum aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij eisten dat het kabinet de achterstallige 1,15 miljard euro investeert in het WO en de doelmatigheidsbezuiniging van 183 miljoen euro schrapt. Maar de minister komt niet tegemoet aan de eisen van de universitair werknemers. Sterker nog, uit de op prinsjesdag gepresenteerde cijfers blijkt dat er komend jaar nog miljoenen extra bezuinigd wordt op het WO. En dat terwijl de rijksbijdrage per student sinds 2000 met een kwart is verlaagd en er 68 procent meer studenten zijn. 
 
Acties vinden in het hele land plaats, van Maastricht tot Groningen. Verschillende lokale bonden van de LSVb ondersteunen het opzetten van acties. In de buitenlucht zullen medewerkers openluchtcolleges geven, en vakbonden staan op straat om de medestudenten te informeren. “Wij voegen de daad bij het woord en voeren actie tegen de bezuinigingen.” Carline van Breugel van de Landelijke studentenvakbond.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids