Normal_studenten__laptop__buiten__hbo__universiteit

Voor studenten die nooit uitgeleerd raken, hebben hogescholen deze zomer diverse summer schools georganiseerd. Het aanbod varieert van een enkele cursus tot een scala aan onderwerpen waaruit binnen- en buitenlandse studenten kunnen kiezen. Bijna alle summer schools hebben het Engels als voertaal.

Courses

Veel hogescholen organiseren in de zomer één of meerdere summer schools. Waar de ene hogeschool, zoals Driestar Hogeschool, slechts één cursus aanbiedt, zijn er andere hogescholen die zes aanbieden (Artez), of negen (Hogeschool van Amsterdam) of zelfs een scala aan cursussen waar studenten uit kunnen kiezen (Summer School van de HKU, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht). Voor sommige cursussen kunnen studiepunten verdiend worden.
 

Engelstalig

De voertaal binnen een summer school is veelal Engels. Ook de informatie op de website is vaak in het Engels beschreven, zoals bijvoorbeeld bij Fontys, Hanzehogeschool en Saxion. Een uitzondering vormt Driestar Hogeschool, waarbij zowel de informatie als de voertaal in het Nederlands is.
 

Samenwerking

In sommige summer schools wordt samengewerkt met één of meerdere universiteiten, zoals de al eerder genoemde samenwerking van HKU, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Ook de VU Amsterdam, Artez en de HAN werken samen in de Summerschool 2018 Clinical Research Methods in Music Sciences and Interventions. Binnen Maastricht Summer School is er een samenwerking  tussen Zuyd Hogeschool, Maastricht University en Maastricht School of Management.
 

Definitie

Sommige summer schools zijn specifiek bedoeld voor de eigen studenten. Zo ziet Hogeschool Inholland de summer school als “een voorbereidingscursus voor aankomende hbo'ers die het maximale uit hun studie willen halen.” Je moet daarom aankomende eerstejaarsstudent zijn bij één van de opleidingen van de hogeschool.
 
Nieuwsgierig geworden naar de inhoud van de summer schools? Vereniging Hogescholen heeft hier een overzicht van de websites van de hogescholen met meer informatie over de diverse summer schools.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids