Normal_kok_koken_horeca_mbo_kip_vlees_snijden

Meer bedrijven zouden een bedrijfsschool moeten oprichten. Ze kunnen dan hun eigen werknemers opleiden of bijscholen. Hiervoor zouden onderwijsgelden beschikbaar moeten komen, aldus de VVD. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het plan moet er voor zorgen dat onderwijs en praktijk beter op elkaar aansluiten. De grote bedrijven, zoals supermarkt Jumbo, hebben al wel een eigen bedrijfsschool, maar de VVD wil dit doortrekken naar het midden- en kleinbedrijf (mkb). Hiervoor zouden de bedrijven geld moeten krijgen van het ministerie van onderwijs.
 

Samenwerken

Bedrijven kunnen dan het onderwijs zelf regelen of inkopen via een mbo of hbo in de buurt. Dit zou voor regionale scholen ook een uitkomst zijn: ze zijn dan niet gedwongen te sluiten of te fuseren door het al jaren dalende leerlingenaantal. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma: “In plaats van schaalvergroting en minder scholen, kunnen bedrijfsscholen zorgen voor schaalverkleining en meer scholen".
 

Leven lang leren

Ook sluit het principe van een bedrijfsschool naadloos aan bij ‘een leven lang leren’, waar het kabinet voor staat. Werknemers zouden gedurende hun hele loopbaan aan bijscholing moeten doen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids