Normal_smartphone__student__telefoon__mobiel

Nu de app Tikkie onder studenten steeds populairder wordt voor het onderling terugvragen van voorgeschoten bedragen, kunnen onderwijsinstellingen niet meer achterblijven. Bij de Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kunnen studenten hun collegegeld tegenwoordig betalen per Tikkie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De RUG was de eerste onderwijsinstelling die Tikkie vorig jaar introduceerde. De RUG incasseert het collegegeld van studenten periodiek, maar zag dat een deel daarvan wordt gestorneerd. Als een student daardoor een betaalachterstand oploopt kan het gebeuren dat hij/zij geen toegang meer heeft tot colleges of online studiemateriaal. Met de introductie van Tikkie als betaalmethode wilde de RUG dit voorkomen. 
 
Inmiddels gebruiken zes overheidsinstanties Tikkie, waaronder de RUG, Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit. Hierbij wordt nog wel met een papieren factuur gewerkt, waarbij de verstuurde Tikkies gezien worden als een extra service. ABN Amro verwacht dat zowel overheden als commerciële bedrijven steeds meer gebruik van de app zullen maken.
 
In het verleden is echter gebleken dat het gebruik van Tikkie wel fraudegevoelig kan zijn. Oplichters kunnen een valse link sturen die dan naar een nepversie van Tikkie leidt. Om die reden is de Fraudehelpdesk niet zo blij met het gebruik van Tikkie door de overheid. Volgens de ABN AMRO wordt fraude zo veel mogelijk tegengegaan door onder andere zakelijke gebruiker als geverifieerde organisatie weer te geven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids