Normal_college__studenten__studeren__collegezaal

Er is een toename van schurft onder studenten. Onder andere in Groningen en in de regio Utrecht krijgen ggd’en meer vragen over de besmettelijke huidziekte. De GGD Groningen spreekt van een hygiëneprobleem in studentenhuizen. Dit meldt NOS.

Schurft is een besmettelijke huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Die graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals erge jeuk en rode bultjes. Een besmetting vindt plaats als er langer dan 15 minuten huid-op-huid contact is. Vooral op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, zoals studentenhuizen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra, kunnen uitbraken ontstaan.
 
GGD Groningen wijt de uitbraak aan de gebrekkige hygiëne in studentenhuizen. Studenten zouden hun beddengoed niet vaak genoeg wassen en die bovendien ook vaker delen met andere studenten. GGD Hollands Midden en GGD regio Utrecht houden over de oorzaak nog een vinger aan de pols en willen nog meer onderzoek doen naar de reden achter het stijgende aantal schurftmeldingen. "Waarom het nu vaker voorkomt dan tien jaar geleden, blijft dan toch de vraag. Want toen leefden studenten ook al zo."
 
Schurft kan goed worden behandeld met tabletten of een crème. Wel is het belangrijk dat alle huisgenoten dezelfde behandeling ondergaan. Verder moeten kleren en beddengoed goed worden gewassen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids