Normal_werken_typen_bloggen_studeren_laptop_computer_freelance_zzp

De eerste resultaten van het onderzoek naar de gezonde werkplek van de toekomst zijn bekend en worden gepresenteerd tijdens het eerste symposium van de Innovatiewerkplaats Healthy Workplace. In de  Innovatiewerkplaats Healthy Workplace werken de volgende partijen samen:  ENGIE, Health2Work, Measuremen, Menzis, Planon en de Hanzehogeschool Groningen. Dit meldt Hanzehogeschool.

De eerste onderzoeken hebben interessante inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat veel werkgevers een gezonde werkomgeving willen realiseren, maar daarbij stuiten op lastige vragen zoals welke interventies effectief zijn of dat de kosten tegen de baten opwegen. De ingebruikname van zit/sta bureaus liet zien dat veel mensen graag meer willen bewegen tijdens het werk, maar dat het erg lastig is om een duurzame gedragsverandering te realiseren; je vergeet je goede voornemens wanneer je in een ’flow' zit. Naast voorlichting, begeleiding en cultuurverandering zijn er mogelijkheden op het gebied van ‘nudging’ en e-coaching.
 
In een ander onderzoek kwam naar voren dat er veel behoefte is aan plekken om te ontspannen tijdens de werkdag. De voorkeuren lopen uiteen (actief/rust, samen/alleen), maar contact met natuurlijke elementen blijkt iedereen ontspannend te vinden. 
 
Tot slot bleek uit de reacties van deelnemers dat ze  directe inzage in meetwaarden (zoals CO2-gehalte en temperatuur in de werkomgeving) interessant vinden, maar dat dit niet voldoende is om gezond gedrag te bevorderen. Er is behoefte aan meer specifieke, persoonsgebonden informatie  en aan tips  om zelf de omgevingscondities te kunnen beïnvloeden. Al deze inzichten worden gebruikt om het project Healthy Workplace de komende jaren verder te ontwikkelen
 
De onderzoeken vinden plaats in een living lab, waar met behulp van sensoren, experience sampling en wearables data verzameld wordt op het gebied van gezondheid, gedrag en omgevingscondities. De combinatie van deze datastromen maakt analyses mogelijk om bijvoorbeeld andere werkplekken te gebruiken, meer te bewegen of beter te ontspannen. Daarnaast worden in het living lab experimenten uitgevoerd met innovatieve producten die de gezondheid kunnen bevorderen, zoals zit/sta bureaus en armbanden die je gevoelstemperatuur kunnen verhogen of verlagen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids