Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

Aan de vijfde editie van verhalenwedstrijd Er Was Eens neemt een recordaantal van drieduizend vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten uit het hele land deel. De verhalenwedstrijd combineert lees- en schrijfonderwijs, en stimuleert leerlingen en studenten om hun eigen verhaal te vertellen in de vorm van proza of poëzie, als raptekst of scenario. Dit meldt Passionate Bulkboek.

Gedurende het project lezen de deelnemers een boek ter inspiratie, komt er een bekende auteur bij hen op school op bezoek om een workshop te geven en gaan zij vervolgens in groepsverband of individueel aan de slag met hun eigen verhaal. De finales vinden plaats op 20 juni (vmbo) en 27 juni (mbo), waar de winnaars hun prijzen in ontvangst nemen. Voor de vmbo-winnaar betekent dit een boekenkast met tien boeken voor elke leerling uit de klas. De winnaar van de mbo-editie wint een e-reader en krijgt daar tien e-books bij.
 
Bij de juryleden van de verhalenwedstrijd ligt een belangrijke taak: zij bepalen voor beide edities wie de titel van winnaar Er Was Eens 2018 verdient. De juryleden voor de vmbo-editie zijn rapper Winston Bergwijn (Winne), stadsdichter van Rotterdam Derek Otte en schrijfdocent Silvana Sodde. Voor het beoordelen van de verhalen van de mbo-studenten zijn Winston Bergwijn, voormalig Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing en hoofdredacteur van online tijdschrift Vers Beton Eeva Liukku verantwoordelijk.
 
Voor de editie van 2018 is Er Was Eens een samenwerking aangegaan met online platform Sweek, waar alle verhalen van de deelnemers op worden gepubliceerd. Zo zijn de verhalen niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar worden daarnaast de 21ste-eeuwse vaardigheden van de leerlingen en studenten bevorderd. Verder bundelt de verhalenwedstrijd de krachten met de Lijsters van Noordhoff Uitgevers, die de boeken levert die mbo-deelnemers aan het begin van het project ontvangen. 
 
Meer informatie over de verhalenwedstrijd en deelname staat op erwaseens.nu. De deadline voor het insturen van de teksten is 24 april. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids