Normal_prijs__gewonnen__wedstrijd

De HBOAward 2017 is uitgereikt aan Saxion door Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. De hbo-instelling nam de prijs in ontvangst tijdens het seminar ‘Verder bouwen aan open science’, georganiseerd door SURF. Volgens de vakjury heeft Saxion het meest inspirerende initiatief dat een belangrijke bijdrage levert aan open access en open science in het hbo, het open delen van onderzoek. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

Tijdens de uitreiking deed De Graaf in zijn speech een verzoek aan alle hogescholen om in hun instellingsbeleid aandacht te besteden aan open science. Sommige hogescholen hebben al hun onderzoek al beschikbaar gemaakt door hun publicatiebeleid aan te passen. De voorzitter hoopt dat meer hbo-instellingen dit voorbeeld volgen.

Het open delen van onderzoek start met de toegankelijke opslag van data, zodat er uiteindelijk vindbare en toepasbare kennis voor de praktijk beschikbaar komt. Om de praktijk te kunnen verbeteren en om verder onderzoek te kunnen doen kan die kennis opnieuw worden gebruikt. Dankzij open science wordt van kennis dus optimaal gebruikgemaakt. 

Aan de visie van de Vereniging Hogescholen op open science werd tijdens de uitreiking voor het eerst publiekelijk aandacht geschonken. Over die open science ondertekenden de Vereniging Hogescholen samen met onder meer de VSNU, KNAW en NWO begin dit jaar al de Open Science Verklaring. Daarin staat bijvoorbeeld dat open science over drie jaar ook moet gelden in de Europese Unie. Het doel van het Nationaal plan Open Science is om alle door de overheid gefinancierde publicaties en aanverwante producten in 2020 toegankelijk te maken. Omdat hiervoor nog veel werk te verzetten is, riep De Graaf hogescholen op om mee te werken.

Om de onderzoeksresultaten in het hoger onderwijs toegankelijk te maken, maakten de meest spraakmakende initiatieven hiertoe kans om de HBOAward te winnen. Dit kalenderjaar is van februari tot en met september elke maand zo’n award uitgeloofd aan een inspirerend initiatief dat bijdraagt aan open access/open science in het hbo. Uit deze acht initiatieven is uiteindelijk Saxion als definitieve winnaar gekozen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids