Normal_vrouw__rekenen__studeren__financieel__moeder__zorgen__studie

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat drie op de vier studenten emotioneel uitgeput is. Eén op de drie heeft een verhoogde kans op een burn-out. De LSVb wil daarom meer aandacht voor het voorkomen van emotionele uitputting vanuit hogescholen en universiteiten. Dit meldt RTL Nieuws. 

Een goede student moet veel ballen hoog houden. Binnen de gestelde tijd moet een diploma worden gehaald, liefst met goede cijfers, moet stage worden gelopen en moet geld worden verdiend om het collegegeld te kunnen betalen. En een beetje student is lid van een studentenvereniging. De combinatie van de maatschappelijke druk, studiekeuzestress, bestuursfuncties en een sociaal leven, lijkt steeds meer studenten de kop te kosten met uiteindelijk een burn-out tot gevolg. 
 
Voorzitter van de LSVb Tariq Sewbaransingh vindt dat studenten op hogescholen en universiteiten moeten leren hoe je stress en burn-outs kunt herkennen. Ook is hij voorstander van het spreiden van werkdruk. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat de tentamenweek beter kan verdwijnen.
 
Een aantal weken geleden had het programma Kwesties van de NTR aandacht voor burn-out onder studenten. Het bleek dat er soms wel drie maanden wachttijd bestond voor hulp van een studentenpsycholoog. Ook het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) legde hierbij de verantwoordelijk bij de hogescholen en universiteiten en pleitte ervoor dat de onderwijsinstellingen ervoor zorgen dat de studenten sneller geholpen worden door meer studentenpsychologen aan te nemen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids