Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

De Vereniging Hogescholen en StartupDelta hebben een overeenkomst getekend om het ondernemerschapsonderwijs meer op de kaart te zetten. Zo wordt een brede invoering van een topondernemersregeling gestimuleerd, zodat het voor studenten makkelijker is om studeren en ondernemen te combineren. Ook is er een entrepreneurial master ingevoerd en is er voor studenten uit het eerste en tweede jaar een Startup24 in het leven geroepen waarin zij kunnen kennismaken met ondernemen. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

De overeenkomst werd deze week op hogeschool Saxion in Enschede ondertekend door Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, en ZKH Prins Constantijn, speciaal gezant van StartupDelta. De hogescholen willen niet alleen samenwerken voor beter ondernemerschapsonderwijs, maar ook het netwerk van student-ondernemers vergroten. Door middel van het ontwikkelen van incubatorprogramma’s is het de bedoeling van hogescholen om studenten en docenten te faciliteren. Al bestaande incubators moeten daarnaast breder toegankelijk worden.

Volgens ZKH Prins Constantijn is het voor een student voordelig om al tijdens het studeren kennis te maken met ondernemerschap. Zo wordt er meteen al belangrijke ervaring opgedaan voor het starten van een eigen bedrijf en het ontwikkelen van producten. Meer ondersteuning vanuit de onderwijsinstellingen is volgens hem alleen maar positief, omdat scholen dan van elkaars voorbeelden kunnen leren. Bovendien kunnen meer studenten worden bereikt als een hogeschool een zogenoemde ‘topondernemersregeling’ invoert.

Thom de Graaf noemt het hbo als belangrijke route naar het ondernemerschap. Hij is blij dat hogescholen al veel doen om studenten daarin te begeleiding en ondersteunen. Toch denkt hij dat de kennis nog beter gedeeld kan worden en de aandacht nog meer versterkt. Met de StartUpDelta ziet hij dan ook veel kansen voor jonge toekomstige ondernemers.

Het Saxion College is een van de scholen die studenten begeleidt naar het ondernemerschap. Er is onlangs een speciale incubatorruimte bij het Centrum van Ondernemerschap van de school geopend. Ook start de instelling dit schooljaar met de topondernemersregeling voor excellente studentondernemers. Deze studenten hebben daarbij de mogelijkheid om af te studeren op hun eigen bedrijf. Bovendien kunnen ze studeren en ondernemen met elkaar combineren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids