Normal_kunst_verf_kwast_schilderen

De werkloosheid onder afgestudeerden uit het hbo-kunstonderwijs is bijzonder laag vergeleken met andere hbo-afgestudeerden. In 2016 had slechts 3,1 procent geen baan. Fors minder dan het hbo-gemiddelde van 5 procent. Bovendien is het werkloosheidscijfer onder hbo-kunstenaars op het laagste niveau van de afgelopen twintig jaar. Naast een daling in de werkloosheid zijn de lonen van kunstenaars in het afgelopen jaar toegenomen, maar er is nog altijd een sterk verschil met het hbo-gemiddelde. Dit meldt HBO Monitor.

Twintig jaar tijd jaar geleden was bijna 16 procent van de kunstenaars uit het hbo werkeloos. Sindsdien daalt de werkloosheid, met uitzondering van een opmerkelijke werkloosheidspiek in 2005 van 12,7 procent. Lange tijd lag de werkloosheid onder afgestudeerden in de kunstvakken veel hoger dan het hbo-gemiddelde. Na 2011 dook het werkloosheidscijfer voor het eerst onder het gemiddelde en loopt sinds die tijd in de pas met de landelijke ontwikkeling.

Bij de daling in de werkloosheid spelen vermoedelijke meerdere aspecten een rol. Zo laten kunstscholen minder eerstejaars toe om de kwantitatieve aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook lijkt de kunstsector te profiteren van de groeiende economie. Daarnaast is er binnen de kunstsector al jarenlang sprake van een sterk toenemend aandeel zelfstandige ondernemers, wat  de dalende werkloosheid mede kan verklaren.

De daling in de werkloosheid van kunstenaars tussen 2015 en 2016 ging gepaard met een toename van de uurlonen. In één jaar tijd nam het gemiddelde uurloon van pas afgestudeerde kunstenaars toe van ongeveer 10,40 euro naar €10,70 euro. De procentuele loongroei onder kunstenaars (+3 procentpunt) is daarmee ongeveer vergelijkbaar met de loongroei in het gehele hbo (+ 4 procentpunt). Wel liggen de uurlonen van kunstenaars al jarenlang fors lager dan het hbo-gemiddelde, in 2016 ruim 3 euro per uur lager. Op maandbasis zijn de verschillen nog groter, omdat kunstenaars gemiddeld minder uren werken dan andere hbo'ers. In 2016 verdienen kunstenaars gemiddeld 1499,- euro per maand terwijl het gemiddelde voor hbo'ers rond de 2066,- euro per maand ligt.

Kijk op www.hbomonitor.nl voor meer informatie en cijfers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids