Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni
Op dit moment zijn er 286.000 studenten bezig aan een studie die hun in de toekomst waarschijnlijk geen werk oplevert. Dat werk zal in de loop van de komende twintig jaar bijvoorbeeld overgenomen worden door computers en robots, waardoor veel van de banen waarvoor de studenten een opleiding volgen, overbodig worden. Over deze zogenoemde pretstudies wordt aanstaande zondag gediscussieerd in het NPO Radio 1-programma Kwesties. Dit meldt NTR.
Vrijetijdsmanagement, antropologie, filosofie en ga zo maar door. Het zijn pretstudies, of studies waarbij de kans klein is dat je aan de bak komt na je diploma. En met de voortschrijdende digitalisering van de samenleving is het goed mogelijk dat verscheidenen banen in de toekomst zullen worden overgenomen door computers en robots.
 
Presentator Marianne van den Anker praat hierover met ouders op een terras in Delft. Zij zijn beide begaan met het lot van hun kinderen en hopen dat zij goed terecht zullen komen. Toch is er een belangrijk verschil tussen de opvoeders. De ene ouder heeft zijn kind altijd op het hart gedrukt dat het belangrijk is om te kiezen voor een studie met veel baanperspectief. In tegenstelling tot de andere ouder die het belangrijk vindt om zijn kind volledig los te laten in de studiekeuze.
 
Presentator Rob Oudkerk gaat in de bus in gesprek met Jeffrey de Kogel (werkloze), Niels van den Dungen (docent maatschappijleer) en Sarah Hermsen (student in spe).
 
‘Kwesties’ is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids